Knatte- och ungdomstrail går på stigar i tallskogen runt omkring arenan. Knattebanan är 2 km och ungdomsbanorna 2-4 km upp till 14 år. Kuperingen är svag. 15-16 åringarna kör 8 km banan.

Vätskestation vid 1 km/3 km samt vid målgång.

 

8 km banan (NY!) Tanken med banan är att erbjuda en fin naturupplevelse med en klart ”snällare” kupering än 15 km banan, även om det givetvis finns en del utmaningar som sig bör. Den inleds med två km på Vasaloppsspåret, med lite böljande kupering. Därefter viker den av och ansluter längs åsen vid Österdalälven och till avslutningen av 15 km banan. Här får ni stifta bekantskap med en liten del av Bananna längs den slingrande stigen i den storslagna tallskogen, magiskt vackert bitvis!

Banan korsar Lädeån och avslutar ett flackt stigparti med undantag för en rejäl uppförsbacke på grusväg, innan det vänder tillbaka sista flacka kilometrarna in mot Läde på Vasaloppsspåret.

Energistation finns vid 2,2 km och 5,5 km samt vid målgång.

 

15 km banan går längs en av Moras pärlor när det gäller löpspår, den omtalade BanAnna. Starten sker vid Vasaloppsspåret i fäboden Läde, mitt emellan kontrollerna Hökberg och Eldris.

Första kilometrarna bjuder på rejäl ”motbackslöpning” när man tar sig upp för Hökberget på väg mot fäboden Hökberg. En mytomspunnen fäbod där Mora-Nisse hade sitt sommarställe och man bjuds på en bedårande utsikt ner mot Gopshusberget och Spjutmodammen.

Härifrån rullar det sedan nedåt tills man når Österdalälven och en tvär och kort backe upp på en ås man sedan följer några kilometer. Det är småkuperat och knixiga branta småbackar hela den slingrande stigen tillbaka längs älven i den storslagna tallskogen.

Efter 11 km sker en förändring mot förra årets avslutning och banan korsar Lädeån och avslutar ett flackt stigparti med undantag för en rejäl uppförsbacke på grusväg innan det vänder tillbaka sista flacka kilometrarna in mot Läde på Vasaloppsspåret.

Fördelning på ett ungefär: 95% Stig – 4,9% Grusväg – 0,1 % Asfalt

Energistationer finns vid 4 km, 9,5 och 12,5 km samt vid målgång/varvning.

MT10

 

MT0 MT7  MT4
MT32Mora_Nisse_5-1024x682MT2  MT6MT1MT5

Foto: Kristin E Karlsson