30 km

Karta för utskrift över 30 km banan   (banan går medsols)

Total stigning 700 m

Efter några hundra meter på Vasaloppsspåret viker banan in på mindre stigar i tallskogen i Hemusområdet. Det är flera korta men branta backar som ska avverkas och banan snirklar sig kring Hemulån bl.a på Björnrundan och Elitspåret.

Efter fem kilometer lämnar vi de välkända spåren och bryter ny mark längs Hemulån. Efter en riktigt tvär bäckravin följer några flacka kilometer på tallheden längs tills vi kommer fram till Bjarnerundan.

Nu börjar den första långa uppförsbacken. Först knappt märkbart, men efter några kilometer tornar Karlsberget upp sig och det blir brantare och brantare. Det är kämpigt och riktigt tufft sista biten, men väl uppe får du din belöning med en vidunderlig utsikt över Orsasjön och de blånande bergen. Kom ihåg att vända dig om njut lite på väg upp också!!!

Dags för lite återhämtning några kilometer med lätt löpning mestadels på grusväg innan det är dags för banans tuffaste och kanske vackraste del, när det vrider upp längs Rågångsturen i stigningen upp till toppen på Rostberg. Det är tufft inte bara för att det är uppför, underlaget är bökigt och man luras några gånger på väg upp att man är uppe på toppen, men så dyker det upp en backe till.

När man så tredje gången gillt är på en topp är det Rostbergstoppen, banans högsta punkt. Som vanligt när man når toppen på ett berg, en härlig utsikt. Denna gång ser du ända till Transtandsfjällen.

Nu väntar en riktigt lång nedförsbacke. I princip lutar det nerför nu i sju-åtta km tills du når fram till Eldris, en liten fäbod känd som den sista Vasaloppskontrollen. På väg dit passeras Rostbergs fäbod när vi återigen är ute på Bjarnerundan och lite senare en mer teknisk stig som är en del av Sågdamsrundan och var en del av Selbäcksloppet och även här kommer ni att få bryta ny mark in mot Eldris på vad vi hoppas kommer bli känt som MoraTrailstigen.

I Eldris slickar vi kanten på Hemulån innan vi viker in i fäboden och passerar mellan de små hjärtformade sjöarna och kommer upp på den ursprungliga Moralångabanan. Från Eldris och in till målet går banan i småkuperad tallhedsterräng längs de finaste stigarna tillbaka till skidstadionområdet och det hägrande målet.

Alla är vinnare i legenders spår