17 km

Karta för utskrift över MoraTrailbana 17 km (banan går medsols)

Total stigning 300 m

Efter några hundra meter på Vasaloppsspåret viker banan in på mindre stigar i tallskogen i Hemusområdet. Det är flera korta men branta backar som ska avverkas och banan snirklar sig kring Hemulån bl.a på Björnrundan och elitspåret.

Efter fem kilometer lämnar vi de välkända spåren och bryter ny mark längs Hemulån. Efter en riktigt tvär bäckravin följer några flacka kilometer på tallheden längs Hemulån innan vi kommer fram till Bjarnerundan som ni får några meter på.

Nu bjuds ni på ett område som karaktäriseras som vildmark. Vi passerar ett område som kommer naturskyddas och sicksackar fram mellan gamla kolbottnar. Två branta backar dyker plötsligt upp innan det bär av mot nordväst. En liten läcker stig passerar ett vitmossaområde och bär sen av ut i lite myrmarker och en kilometer av i princip ren skogsterräng leder er in till Eldris fäbod.

I Eldris slickar vi kanten på Hemulån innan vi viker in i fäboden och passerar mellan de små hjärtformade sjöarna och kommer upp på den ursprungliga Moralångabanan. Från Eldris och in till målet går banan i småkuperad tallhedsterräng längs de finaste stigarna tillbaka till skidstadionområdet och det hägrande målet.

Alla är vinnare i legenders spår