MÄSTARMÖTE

Året var 1998 och med elva kilometer kvar ryckte Staffan Larsson ifrån och gick mot en vinst på rekordtid, men orken tog slut och på de allra sista meterna kom Peter Göransson förbi med den minsta segermarginalen som skådats i Vasaloppet. Staffan stack fram foten och fick stryk med två tiondelar trots rekordtiden 3.38.57.

 

Året efter kom Staffan tillbaka fylld av revanschlust och vann en mäktig seger!

 

Samtidigt 1998 slet en yngling från Sollerön på lite längre ner i fältet. När Staffan gick i mål var han i trakterna av Krångåsen och över 15 km från Mora. Han gjorde sitt livs insats på ett par skidor och stakade in på tiden 4.15.25, en riktig kanontid även det i det snabba föret.

 

Det ingen visste då, eller ens kunde drömma om var att den killen skulle vara med och starta upp Ultravasan, bli en av världens bästa ultralöpare och själva ha det smått otroliga rekordet på Ultravasan 90 km med 5.45.08. Det innebär snittfart under smått otroliga 3.50 min/km under 90 km löpning i terräng.

 Det är givetvis Jonas Buud det handlar om och den prestation som Jonas under segerintervjun själv beskrev som förmodligen sitt bästa lopp någonsin.

 

Vad har nu detta med MoraTrail att göra? Jo både Staffan och Jonas ställer upp på 30 km banan. En bana som går i marker de båda tränat väldigt mycket i. Staffan blev så i extas och nostalgisk när han fick höra att banorna skulle gå åt det hållet att han hjälpt till att röja och visa vart de tränade på hans tid. Vi givetvis dragit banan i delar av allt det och det kommer kännas i benen, men man kommer också få en vidunderlig utsikt bara man tar sig tid att vända sig om och njuta lite.

 

Åter till Staffan och Jonas, 1998 och deras möte nu på MoraTrail, MÄSTARMÖTET!

 

36.28 min före Jonas var Staffan på Vasaloppet 1998 och det är hans handicap på söndag.

 

Vem tar hem spelet?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *